Koło Gospodyń działające przy Stowarzyszeniu Na Recz Rozwoju Wsi Bucze zostało zaproszone do konkursu kulinarnego „Kobieco z Tradycją” organizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Buczków. Tematem konkursu były potrawy z kapusty. Ponieważ w naszym Stowarzyszeniu jest liczne grono pań, wystawiono dwa konkursowe stoliki. Nasze Koło Gospodyń zdobyło I miejsce – Stolik II (równorzędnie z KGW z Dąbrówki) i III miejsce – Stolik I (równorzędnie z KGW z Okulic). II miejsce zdobyło KGW ze Szczurowej. Gratulacje! Patronat nad konkursem objął wójt gminy Rzezawa.
Jury oceniało potrawy w sześciu kategoriach: zgodności z tematem konkursu, cech nawiązujących do tradycji kulinarnej, prezentacji i estetyki, smakowitości potraw, atrakcyjności i oryginalności receptury oraz ogólnych wrażeń estetycznych.
Potrawy były tak pyszne, iż zostały skonsumowane w ciągu paru minut. Również, tak i jury, jak i konsumentów zachwycały dekoracje naszych stolików i ich estetyka.
Stolik I Koła Gospodyń:
W składzie panie: Józefa Przybysławska, Monika Milasz, Agnieszka Świerczek, Maria Kania, Teresa Borowiec i Agnieszka Gadowska – przygotowały piękny stół i dwie smakowite konkursowe potrawy.
Pierwsza z nich ma nazwę „Buczańskie gołąbki”
Składniki:
• 1 główka kapusty
• 50 dag mielonego mięsa
• 1 szklanka gotowanego ryżu
• 1 szklanka grysiku( surowego)
• 1 cebula
• 2 całe jajka
• Sól, pieprz, przyprawy
Zalewa
2 szklanki wody, 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy ( do smaku i koloru)
Udekorować można innym sosem wg uznania.
Druga potrawa to: „Kapuśniaczki”
Składniki:
Ciasto:
• 1 kg mąki pszennej
• 2 dag drożdży
• 2 żółtka
• 4 dag masła
• 1/2l mleka
• 1 dag cukru, szczypta soli
Farsz: (nadzienie)
• 1 kg kapusty świeżej
• 1 cebula
• 11 dag smalcu
• Sól, pieprz do smaku
Stolik II Koła Gospodyń:
W składzie panie: Danuta Tomasik, Agnieszka Sarlej, Teresa Żurek, Małgorzata Musiał i Beata Pleszczyńska – przygotowały piękny stół oraz dwie pyszne, konkursowe potrawy:
Pierwsza nazywa się – Kapuściana rolada „Danuśka”
Składniki:
• 1 główka kapusty włoskiej
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 50 dag boczku
• Pół bułki
• 500 ml bulionu
• 1 por
• 1 surowe jajko
• pieprz, sól, vegeta
Potrawa II „Żurek z kapustą”
Składniki:
• 3 szklanki zakwasu na żurek (własnej produkcji)
• 1,5 litra wywaru ugotowanego na kościach wieprzowych ,wędzonych żeberkach lub na boczku
• 30 dag kapusty słodkiej
• 1 listek laurowy
• ziele angielskie
• 1 cebula
• sól
• majeranek
• pieprz
• 1 łyżka mąki
• 1/2 szklanki śmietany