W niedzielę 21 sierpnia miał miejsce drugi dzień Borzęckiego Święta Grzyba. W ramach wydarzenia odbył się konkurs na potrawę z grzybów, a także na najpiękniejszy kosz z grzybami.

Zwyciężczynią konkursu na potrawę z grzybów została Danuta Tomasik, pasjonat gotowania, mieszkanka Bucza,. To już drugi rok z rzędu jak pani Danuta wygrywa ten konkurs! Serdecznie gratulujemy!

Oprócz konkursu zaplanowano także degustację dzięki której goście odwiedzający stadion w Łękach również mieli okazję spróbować przygotowanych potraw.
Choć Borzęckie Święto Grzyba to przede wszystkim przywiązanie do tradycji, to jednak obfitowało nie tylko w potrawy tradycyjne, ale także nietypowe połączenia smaków. Goście mogli spróbować potraw łączących w sobie grzyby z chilli czy zwycięską tartę z grzybami i szpinakiem.

Za: borzecin.pl, tarnowska.tv

Cały stolik potraw przygotowany przez Panią Danusię wyglądał znakomicie, a znalazły się na nim takie potrawy jak: żurek z pudrem grzybowym, schab z żurawiną i chrzanem w sosie z borowików z dodatkiem makaronu naleśnikowego, rolada drobiowa z sosem cebulowo-grzybowym. tarta z pomidorem i grzybkiem zapiekanym pod serem żółtym, pieróg z farszem szpinakowo-grzybowym z dodatkiem mięsa drobiowego w przyprawie gyros, strucla drożdżowa z makiem i kakao oraz słodki tort arbuzowy z owocami.

Jeszce raz gratulujemy sukcesu!

#bucze.malopolska

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *