W Porębie Spytkowskiej w dniu 6.10.2019 r. miało miejsce podsumowanie IX Przeglądu Rękodzieła Artystycznego i Kuchni Regionalnej, w którym miały swoje stoiska Panie z Koła Gospodyń i Koła Artystycznego, działające przy Stowarzyszeniu Na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze.
Panie, pod kierunkiem p. Marii Karaś, przez długi okres czasu brały udział w warsztatach rękodzieła. Wykorzystywano przy tym surowce wtórne (tekturowe pudełka po butach, butelki plastikowe, zużyte talerzyki i podstawki, sznurek, koronki, koszyczki po owocach), z których następnie w wyniku żmudnej, ale jakże przyjemnej pracy, powstały przepiękne rzeczy. Pracowano w technikach: bibułkarstwo, prace z foamiranu, filcowanie, lalki motanki, prace ze sznurka i inne.
Należy podkreślić duże zaangażowanie Pań. Cieszy fakt, że w tego typu działania angażują się również młode Panie, uczennice.

– Chcemy, by nasze dzieło było przekazywane z pokolenia na pokolenie, bo my nauczyłyśmy się tego od naszych babć. Zarazem była to okazja do miłych spotkań, pogaduszek przy kawusi, czy herbatce, bo kontaktu, takiego miłego nam bardzo trzeba, a nie tylko komputery i smartfony – podkreśl pani Maria.
Druga część Przeglądu, to Konkurs Kuchni Regionalnej. Nasze Panie na obecnych 10 stanowisk, znalazły się w 3 równorzędnych I miejscach.

Dla zaproszonych gości wystąpił Zespól Pieśni i Tańca „Porębianie”, który odnosi ogromne sukcesy w swojej działalności artystycznej nie tylko w Polsce, ale i poza granicami.

Panie, które brały udział w warsztatach to: Czajkowska Władysława, Czajkowska Karolina, Drabik Dominika, Iwona Bobek, Ewa Wyczesany i Irena Góra.
Nagrodzoną potrawę wykonała pani Danuta Tomasik. Ta smakowita potrawa to rolada nadziewana warzywami, kasza lub ryż ze sosem z borowików i kalafiorki oraz sałatki. Do tego deser wykonany przez panie Władysławę (sernik) i Iwonę (ciasto ucierane z wiórkami marchewki, przekładane masą marchewkową i galaretką).

GRATULUJEMY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *