W grudniu ubiegłego roku ukazała się publikacja „Smaki Przedgórza” zrealizowana przez LGD Stowarzyszenie „Kwartet Na Przedgórzu”. Jest to zbiór starodawnych przepisów regionalnych potraw z rejonu czterech gmin wchodzących w skład tego Stowarzyszenia.

Również nasze Koło Gospodyń przy Stowarzyszeniu dołożyło do tej książki kucharskiej 8 przepisów:

  1. Barszcz Wielkanocny – Terasy Borowiec,
  2. Chleb ziemniaczany – Małgorzaty Musiał i Agnieszki Sarlej
  3. Kapuściane Kotlety – Agnieszki Gadowskiej,
  4. Kapuściany Przysmak z Grochem – Beaty Pleszczyńskiej,
  5. Kapuśniak z Pęcakiem – Danuty Tomasik,
  6. Kluski na Wodzie – Agnieszki Sarlej,
  7. Zacierka Drobiona z Mlekiem – Ireny Góra.
  8. Nalewka z Owoców Dzikiej Róży – Stanisława Góry.

Natomiast w poniedziałek, 5 stycznia realizowany był materiał filmowy z przygotowania tych smakołyków. Pani Beata Pleszczyńska i Danuta Tomasik w obecności kamer gotowały dawną potrawę „Kapuściany Przysmak z Grochem, wzbogacony ziemniaczkami i kotletem schabowym z kością”. Przepiękną dekorację stołu wykonały również w/w Panie. Nagranie odbyło się w domu Państwa Beaty i Mirosława Pleszczyńskich.

Całą tę sytuację zainicjowała i wspomagała na wniosek realizatorów projektu, pani Irena Góra. Film ten będzie wchodził w skład kolejnego projektu kulinarnego opartego na w/w. publikacji.

Pragniemy jeszcze poinformować, iż w ramach współpracy naszego LGD z innymi czterema LGD z woj. małopolskiego, Panie z naszego Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze wzięły udział w studium wyjazdowym w Karpaczu w dniach od 7 – 10.12.2014r. w związku z projektem współpracy i wymiany doświadczeń z innymi Stowarzyszeniami. Kolejne seminarium odbyło się w Brzesku tuż przed świętami.

Gratulujemy wszystkim sukcesów.

Niestety, nie ma w Buczu lokalu na wspólne gotowanie i dzielenie się tymi dobrami z mieszkańcami.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/103627628666552327036/albumid/6101184524864383601?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *